delar av mitt liv enligt dessa rader och bilder.

elämän hetkiä näiden rivien ja kuvien mukaan.

tisdag 8 september 2015

Tämä kysymys tuntuu helpommalta på svenska

Aikaisin ylös, aikaisin kotiin.
Päikkärit on maailman paras keksintö mutta päikkäreiltä on kamala herätä. Olen herätessäni aina niin pieni ja hauras kuin kananmunan kuori.

Tänään pohdin pieniä mutta suuria eroja. Aamulla luin, että Ruotsin miesten jalkapallomaajoukkue lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen. Itse asiassa he saivat siitä eilenä lehdistötilaisuudessa kysymyksiä, että miten ajattelivat huomioida pakolaiskysymyksen illan kotiottelussa. He vastasivat, että eivät vielä tienneet tarkalleen miten, mutta jotenkin. Ja tänään he olivat kasanneet kokoon 250 000 kruunua ja tehneet aiheesta videon.

Pari päivää sitten Oulun Kärpät julkaisi (oma-aloitteisesti?) Facebook-sivullaan videon jossa joukkueen kapteeni puhui yhteisöllisyydestä ja pakolaisten auttamisesta. Tähän monet kommentoivat että mitä hemmettiä, ei urheilijoiden kuulu ottaa poliittista kantaa. Toisaalta, monet ovat myös olleet iloisia Lasse Kukkosen sanoista ja seisovat kapteeninsa takana.

Aikaisemmin viikolla olen lukenut miten Bayern München ja Real Madrid auttavat pakolaisia. Saksalaisklubi aikoo muun muassa opettaa Saksaan saapuville pakolaislapsille jalkapalloa ja saksaa.

Olen pohtinut miksi se raivostutti joitain suomalaisia, että Oulun Kärppien kapteeni toivoo, että oululaiset yhdessä auttaisivat kukin omalla tavallaan kaupunkiin saapuvia pakolaisia. Ymmärrän, että asioista voi olla montaa mieltä, mutta miksi monet olettavat että urheilijat eivät seuraa uutisia ja heillä ei olisi ajatuksia tapahtumista maailmalla? Nostan käteni pystyyn sen merkiksi, etten tiedä onko samanlainen keskustelu herännyt esimerkiksi Saksassa. Ruotsissa en ole kuullut, että kukaan olisi tuohtunut ruotsalaisurheilijoiden aloitteista. Varmasti tuohtuneitakin on, mutta ei ehkä niin kovaäänisiä. Oli miten oli, täällä on paljon luonnollisempaa (yleistysvaroitus!!), että urheilijat puhuvat muustakin kuin menneistä ja tulevista otteluista tai kilpailuista.

Olen myös pohtinut, että saavatko suomalaiset urheilijat usein vastaavia kysymyksiä, mitä Ruotsin jalkapallomiehet saivat? "Tunnetko, että te haluaisitte huomioida pakolaisten tilanteen jollain tavalla?" Tämä kysymys tuli siis EM-karsintaottelua edeltävänä päivänä. Kysyvätkö toimittajat Suomessa urheilijoilta ja urheilujohtajilta heidän mielipiteitä maailman/Suomen tapahtumista?

Huomaan itse olevani ennakkoluulojeni vanki: en tiedä itse uskaltaisinko kysyä moista Suomessa Huuhkajien lehdistötilaisuudessa, yksi päivä ennen karsintaottelua. Varmaan jos pomo olisi käskenyt. Ruotsiksi kysymyksen esittäminen taas tuntuisi täysin luonnolliselta, vaikka ihan pelipäivänä.

Ylläripylläri, minulla on enemmän pohdintoja kuin vastauksia.

(Monet muutkin sanat ovat nykyisin helpompia ruotsiksi. Piti kääntää "skör" -> hauras.
Enkä koskaan hae kääntökonetta eli sanakirjaa <- sillä sanalla. Vaan googlaan "översätt".)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar